A lambériafelrakás hibái

Mindezeket figyelembe véve nézzük meg a lambéria felrakás során előforduló leggyakoribb hibákat és azt, hogyan tudjuk megelőzni, illetve kezelni őket.

Hibák a felrakásnál, gyakori problémák

Mi történik akkor, ha a visszanedvesedett fát vásárlás után azonnal felrakjuk, lelakkozzuk vagy lefestjük, esetleg emellett rögtön kapja a központi fűtést a vele járó páratartalommal?

Belső burkolás esetén az azonnali használat semmiképp sem megengedett. Mivel minden helyiség más klímával rendelkezik, nagyon fontos, hogy felrakás előtt a termékeket az adott normál hőmérsékletű helyen néhány napig, egyes fafajoknál (borovi, vörösfenyő) akár 2-3 hétig pihentetni kell, hogy átvehesse az ottani klímát. Mint előző cikkünkben írtuk, a lambéria szálanként dilatál 1-2 mm-t, viszont azonnali felrakáskor ezt nem tudja megtenni, hiszen nem szokott hozzá az adott helyiség hőjéhez és páratartalmához. Emellett sokszor nem kapoccsal rögzítik, hanem jó erősen nútfalba történő rejtett szögeléssel. Ennek eredménye, hogy egyszerűen kiszakad a szög, a szétcsúszó illesztés hatására.

A másik eset, hogy a lambériát egyszerűen csak alaposan lelakkozzák, mely a nútféderbe beszivárogva alaposan összeragasztja a felületet, így pont hogy nem engedi szétcsúszni. (Ahhoz hasonlíthatjuk ezt, mint amikor egy frissen festett ablakot azonnal becsukunk. Száradás után valószínűleg nehézkes lesz a kinyitása…) Ekkor a felület akár a minden 8–10. szálnál kettéreped, mivel szálanként képtelen „megmozdulni”, s ezek a repedések akár 1–2 cm-esek is lehetnek, az 1–2 mm-es dilatációs rés helyett.

A következő, leggyakrabban előforduló történet: a visszanedvesedett terméket szakszerűen felrakják pl. egy nyaralóba, vadászházba – tehát egy időszakosan fűtött vagy épp teljesen fűtetlen helyiségbe. Egy apróságról azonban a szakemberek is gyakran megfeledkeznek: a függőleges falsíknál nem hagynak dilatációs rést. Nincs is ezzel probléma – nyáron. Aztán eljönnek a hűvösebb, ködösebb és ezzel együtt járóan párásabb hónapok. A magas páratartalom beszivárog, ezzel együtt a lambéria nedvesedni és dagadni kezd, a felület akár több cm-nyit is tágulhat – és ha nincs hely, akkor valahol bizony felpúposodik, és gyakorlatilag szinte biztos, hogy nem a széleken…

A problémák kezelése és megelőzése

A fent leírt esetekből két fontos következtetést vonhatunk le: biztosítanunk kell a szálankénti dilatálást, valamint minden esetben akklimatizálnunk kell a terméket felrakás előtt. Ha ezeket betartjuk, biztosan nem ütközünk megoldhatatlan problémába.

Emellett erősen javallott, hogy mielőtt felrakjuk a lambéria szálakat, fessük le őket, mindkét oldalon! Ez azért fontos, hogy elkerüljük a későbbi „teknősödést”, tehát azt, hogy a szálak meghajoljanak az egy oldalon ért nedvességfelvétel hatására. A kétoldali festés emellett természetesen védi is a fát a különböző káros hatások ellen. Nemcsak natúr színre festhetjük a lambériát, hanem tetszésünk szerint bármilyenre. Ebben az esetben célszerű a kiválasztott színnel is lefesteni, a fonákját nem feltétlenül, de a színét igen. Így egy későbbi száradás esetében nem tűnik elő egy vékony, világos száradási hézag egy sötétebbre festett felületen.

Felrakáskor – különösen szélesebb felületek esetén – nagyon figyeljünk arra, hogy lehetővé tegyük a szálankénti zsugorodást kapcsok és beütő szerszám segítségével. Ezt nem is vesszük észre, hiszen a csapok jóval szélesebbek a várható dilatációs résektől és az sem tűnik fel, hogy a lambéria mintázata egy mm-rel szélesebb. Duzzadás esetében pedig egyszerűen a széleken meg kell hagyni a dilatációs hézagot, főképp a szálirányra merőleges oldalakon. A rések egyszerűen és esztétikusan eltakarhatóak egy szegélyléccel, ami azért is jó, mert így részben megoldódik a felület mögötti szellőztetés kérdése is. Ha pl. a termék 10-12 %-ra van leszárítva és szakszerűen is tárolják, akkor a dilatációs rés kb. 1% kell legyen, a szálirányra merőlegesen. Ez az 1% a zsugorodás és duzzadás esetében egyaránt érvényes. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy 10 cm széles lambéria esetében ez a hézag szálanként 1mm, tehát egy 5 m széles felületnél hozzávetőlegesen 5 cm.


Reméljük cikkeink segítségükre vannak. Amennyiben kérdésük lenne, forduljanak hozzánk bizalommal! Köszönjük!

Lambéria

89888814751406661934.jpg
Több mint 30 fajta lambéria! Segítségünkkel biztosan megtalálja az igazit...
 

Hajópadló

38434570111406662390.jpg
Kínálatunkban szerepel borovi ,luc ,vörösfenyő ,járó és lambéria mintás hajópadló is. Ne vegyen több anyagot csak amennyire szüksége van ! Üzletünkben akár egy szálat is vásárolhat.
 

Faház építő elemek

85829624401406662882.jpg
Folyamatosan változó készlet! Akár extra vastag 45mm-es kivitelben is! Svéd és német importból származó szépen megmunkált hajópadlók.
 

OSB Lapok

37599659331406663136.jpg
Kedvező áron kínálunk import OSB lapokat. Nagyobb mennyiség esetén egyedi árat biztosítunk!
 

Tető zsindely ,és kiegészítők

71920744031591821805.png
Első osztályú zsindelyek 15 év garanciával ,diszkont áron! Zsindely ragasztó,zsindely szegek,bádogos kiegészítők. Nem csak építő anyagokat kínálunk,hanem a kivitelezésben is tudunk segítséget nyújtani. Sok szakemberrel állunk kapcsolatban ,minden munkára megtaláljuk a megfelelő megoldást.
 

Flickr elérhetőség

80847552701497265148.jpg
Hírek akciók Flickr közösségi oldal
 

Blog.hu elérhetőség

67160242091507756506.png
 

Webtippek

62173622801502224408.jpg
Néhány általunk jónak ítélt linket ajánlunk régi és leendő vevőink figyelmébe, melyek segítenek a ház körüli munkákban ,egészség megőrzésben, és a szabadidő hasznos eltöltésében is. Jó böngészést kívánunk!