Járó felületű hajópadló lerakása

-Az általunk forgalmazott hajópadlók nedvesség tartalma 12-14%..Külső falburkoláshoz azonnal felhasználhatóak ,figyelembe kell azonban venni az időjárás /pára,nedvesség/ okozta mozgásokat.Belső térben való felhasználáskor a fóliázott kötegek oldalát megvágva /nem kibontva/ abban a helységben kell tárolni amelyikben későbbiekben feldolgozásra kerül.Ez azért lényeges hogy a fa alkalmazkodni tudjon a helység pára tartalmához.Luc fenyő esetében 3-5 nap ,míg borovi illetve vörösfenyő esetében akár 10-12 napra is szükség lehet.

-Járó felületű hajópadló lerakásakor első lépésként szükség van egy száraz, szegezhető ,vagy csavarozható fogadó felületre. Ez lehet 40-80 cm-ként párnafa ,vagy vakpadló OSB lap stb.
A párnafákat a lerakni kívánt hajópadló szála irányára merőlegesen helyezzük el. A szálirány kiválasztásakor gondoljunk arra hogy a hosszirányú lerakás optikailag nyújtja a helységet ,míg a keresztirányú optikailag rövidíti a teret. A lépészaj csökkentése érdekében a rögzítéskor tegyünk rugalmas alátétet a párnafák alá. Ha párnafát választunk hordozó felületnek akkor a lécek közé érdemes lépésálló hungarocell táblákat elhelyezni. Figyeljünk arra hogy a párnafák teteje sík felületet képezzen. A párnafák se érjenek a falig itt is el kell hagyni 1,5-2 cm tágulási hézagot.

-Az első hajópadló szálat a faltól 1,5-2 cm tágulási hézaggal,és csappal a fal felé rögzítjük,bognár fejű szeggel ,rejtett szegeléssel. Nagyban megkönnyíti munkánkat ha un.hajópadló kapcsot használunk. A lépészaj csökkentése érdekében a párnafák ,és a hajópadló szálak közé rakhatunk flexibilis faipari ragasztót / például SikaBond /,mely még egy plusz rögzítést is jelent.
A padló lerakását követően ,a hézagtartó ékek eltávolítása után ,a tágulási hézagot takaró sarokléccel zárjuk le. A kész felületet kezelni kell! Régebben csak parketta lakkok álltak rendelkezésre napjainkban azonban egyre divatosabbak a különféle természetes alapanyagokat tartalmazó padló olajok ,illetve kemény viaszok.

Reméljük tudtunk segíteni! Jó munkát!

Hajópadló kínálatunkat az alsó linkre kattintva érhetik el:

Hajópadló


To top