A lambériázás menete

Ebben a leírásban szeretnénk mindazoknak segítséget nyújtani akik lambériázni szeretnének. Mire kell figyelni, milyen alapanyagokra lesz szükségünk, mik a lépések? Reméljük mindenkinek tudunk újat mondani.

Lambériázás menete:

 1. Lambériázás előtt „fogadó” vagy ,úgynevezett párnafákat kell a burkolandó falfelületre felrögzíteni. Ezek távolsága nagyban függ a felrakásra szánt lambéria vastagságától,de átlagosan 40-50 cm-re kerülhetnek egymástól. A párnafáknak egy síkba kell kerülniük ezért ha szükséges használjunk ékeket.
 2. A párnafákat tiplik segítségével rögzíthetjük a falon. Fontos hogy megfelelő hosszúságú tiplit válasszunk, hogy ne csak a vakolatba ,hanem a teherhordó falazatba is eljusson a tartó csavar
 3. A fal esetleges nedvességét kiválóan kompenzálja ,ha a párnafák végeit nem illesztjük össze,ezáltal biztosítva a fal szellőzését.
 4. Fontos hogy az első lambériát pontosan helyezzük fel, mert ehhez fog futni az összes többi szál. Menet közben is gyakran ellenőrizzük a függő vagy vízszintet , és ha kell igazítsuk ki az esetleges eltéréseket.
 5. Munkánkat nagyban megkönnyítheti a lambéria kapocs. A kapcsot a lambéria hornyába kell helyezni majd szeggel a párnafához rögzíteni. Fontos hogy megfelelő méretű kapcsot válasszunk a lambériához
 6. Elengedhetetlen a megfelelő szerszám. Ügyelni kell arra hogy a vágott felületek mentén a lambéria ne sérüljön.
 7. Abban az esetben ha a lambéria hossza nem megfelelő alkalmazni kell az úgynevezett „úsztatott” lerakási módszert, ami abból áll ,hogy a méretre vágás után ,a megmaradt darabbal folytatjuk a következő sorban. Ügyelni kell arra hogy a toldások ne essenek egy vonalba. Ez a módszer igen gazdaságos mert szinte minden darabot fel tudunk használni. Segítség lehet ha olyan lambériát választunk ami eleve hosszában is toldható kivitelű.
 8. A toldási pontok x soronként ismétlődhetnek.
 9. A lambériázott felület széleit takarólécekkel zárjuk le ,melyet kisméretű bognárfejű szegekkel rögzítünk.
 10. A lambériákat érdemes felrakás elött szálanként egyszer lazúrozni ,vagy lakkozni, felrakás után pedig még egyszer. Erre az előzetes kezelésre azért van szükség mert ha csak a kész fafelületet kezeljük, akkor egy esetleg fa mozgáskor ,akár csak milliméteres elmozduláskor is vékony, festetlen sávok jelenhetnek meg.
  Kínálatunkban egész biztosan megtalálja az a lazúrt ,vagy lakkot ami megfelel Önnek, és kellő védelmet biztosít az elkészült fa felületnek.

To top